Ruszyła 18. edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Do tej pory nagrodzono już ponad 240 produktów. W zeszłym roku w gronie najlepszych znalazły się m.in. pieczony sum w galarecie miodowej, gąsiorowski ser ze skórką, słonecznikowy chleb na zakwasie czy syrop miętowo-cytrynowo-imbirowy.
Swoje produkty mogą zgłaszać zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty czy organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak:
· osoby fizyczne
· koła gospodyń wiejskich
· stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne
· gospodarstwa ekologiczne, które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych.
Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, by można go było promować przy różnych okazjach.
Termin zgłoszenia do konkursu trwa do 28.02.2025 r.
Więcej szczegółowych informacji znajduję się na stronie: https://mazovia.pl/pl/dla_mediow/informacje_prasowe/laur-marszalka-wojewodztwa-mazowieckiego.html