Od 1 kwietnia 2025 roku w Sochaczewie działa Jadłodzielnia - miejsce, w którym nadwyżkami żywności można podzielić się z potrzebującymi.
Instalacja znajduje się przy ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego, na wysokości Muzeum Ziemi Sochaczewskiej i Pola Bitwy nad Bzurą.
Jadłodzielnią zarządza Centrum Usług Społecznych.
Jadłodzielnia przyjmuje:
- żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonego na opakowaniu,
- żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
- wyroby domowe zawierające naklejoną informację o dacie wytworzenia oraz informacje dotyczące składu przetworu,
- produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach i produkty zapakowane fabrycznie,
- produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach),
- zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze, warzywa oraz owoce,
- ryby w próżniowych, fabrycznych opakowaniach z podaną datą – „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”,
- produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.
- sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.
Jadłodzielnia nie przyjmuje:
- produktów napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików,
- produktów nadpsutych, przeterminowanych, które przekroczyły termin przydatności do spożycia,
- surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatara,
- surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów,
- produktów niepasteryzowanych, surowego mleka i wyrobów z surowego mleka,
- produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,
- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,