Niedziela, 14 lipca 2024
Imieniny: Stella, Bonawentura, Marcelin
pochmurno
16°C

Festiwal Sochaczewskiej Cebuli: godzinowy program wydarzenia

Królowa lokalnych warzyw ma swoje święto. To nowe wydarzenie na festiwalowej mapie Sochaczewa, którego tematem przewodnim i głównym składnikiem przygotowywanych potraw jest cebula. W programie znajdą się m.in. pokazy kulinarne, warsztaty i degustacje.

Skonstruowane wokół królowej lokalnych warzyw wydarzenie w ubiegłym roku w Sochaczewie odbyło się po raz pierwszy. W tym roku będzie miało swoją kolejną odsłonę – 3 września, na sochaczewskich bulwarach. 

 

Czym dokładnie zasłużyła sobie cebula na własne święto?

Jeszcze przed wojną jednemu z najsłynniejszych lokalnych ogrodników, Władysławowi Szepitewskiemu udało się wyhodować wyjątkowo wydajną nową odmianę cebuli, zwaną od jego nazwiska „szepietówką” bądź cebulą sochaczewską. Obecnie jest to jedna z najstarszych, nadal poważanych przez hodowców odmian, która rozsławiła nazwisko twórcy nie tylko w kraju. W latach 50. zainteresowano się nią w Niemczech, a od 1961 r. znalazła się w spisie odmian selekcjonowanych w dziale roślin warzywnych. Dlatego nazywanie cebuli królową sochaczewskich warzyw i obchodzenie jej święta jest jak najbardziej wskazane. 

 

Zwykła cebula ma niezwykłą moc

To niepozorne warzywo, przez lata obecne w tradycyjnej kuchni, dziś odkrywamy na nowo jako źródło kulinarnych inspiracji i dobroczynnych składników. Sok z cebuli posiada właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze. Od bardzo dawna stosowano go na trudno gojące się rany, wykwity i inne podobne przypadłości. Cebula jest niezbędna w kuchni, a jednak rzadko występuje w roli głównej. Tym razem będzie inaczej - zobaczymy pokaz gotowania cebulowych potraw, który poprowadzi na żywo znany kucharz Jakub Kuroń. Zaprezentuje swoje autorskie menu: chrupiące placki z cebuli i kolendry z aksamitnym sosem miętowym, pastę z karmelizowanej cebuli z drobiową wątróbką oraz prażonym jabłkiem z ziołami, a także festiwalowy klasyk, czyli zupę cebulową z grzanką. Wszystkich tych potraw będzie można spróbować na miejscu.

 

Cebulowe szaleństwo na bulwarach

Równie ważnym elementem Festiwalu będzie strefa jarmarkowa, w której u regionalnych producentów będzie można zaopatrzyć się w wyroby nie tylko cebulowe (choć tych na pewno nie zabraknie). Strefie handlowej towarzyszyć będzie miejsce odpoczynku z leżakami oraz miejsca, w których będzie można zjeść zakupione na miejscu dania.

Nie zabraknie oczywiście animacji dla dzieci. Przygotowano niebanalne warsztaty i zajęcia, jak: dekorowanie wianków - z cebulą i szczypiorem, wśród innych kwiatów i roślin użytych do ich splatania, tworzenie własnych naczynek glinianych na kole garncarskim oraz malowanie wcześniej wypalonych naczyń, dekorowanie eko tekstyliów kuchennych (ściereczki, torby na warzywa), sadzenie cebulek we własnoręczne przygotowanych doniczkach, dekorowanie Miss Cebula 2023 oraz konkurs plastyczny „Cebula jak malowana”. A do tego zagroda z alpakami, kącik recyklingowy, wielkie dmuchańce i mnóstwo innych propozycji. Dla spragnionych wiedzy przewidziano możliwość przebadania cebuli od jej DNA aż po powód szczypania w oczy.

A to i tak nadal nie wszystko

W programie festiwalu przewidziano także porady specjalistów w zakresie zdrowego żywienia. Będą organizacje pozarządowe i instytucje zajmujące się zdrowiem i ekologią, możliwość poznania zasad uprawy roślin. Nie zabraknie też konkursów rodzinnych i występów muzycznych – wystąpi zespół Teren C grający w stylu country.

Niedziela na bulwarach zapowiada się więc smacznie, inspirująco i zdrowo – zapraszamy od 13.00 do 18.00. Wszystkie atrakcje dla dzieci i warsztaty są bezpłatne.

 

Godzinowy program Festiwalu

Niedziela, 3 września, godz. 13.00 – 18.00

 

13:00 - 13:15  Na początku była cebula – otwarcie festiwalu
13:15 - 13:30  Cebulkowo – Historia rodem z Sochaczewa
13:30 - 14:00  LIVE COOKING z Jakubem Kuroniem cz.1
14:00 - 14:20  Uprawa sochaczewskiej cebuli dawniej i dziś
od 14:15  Degustacja pysznej grochówki z kuchni polowej
14:20 - 14:50  LIVE COOKING z Jakubem Kuroniem cz.2
14:50 - 15:20  Wierszem o ATUTach cebuli – rozstrzygnięcie konkursu
15:20 - 16:00  LIVE COOKING z Jakubem Kuroniem  cz.3
od 16:00  Degustacja potraw cebulowych
16:10 - 16:30  Cebulowy Team – zabawy dla dzieci
16:30 - 17:00  Koncert zespołu Teren C – cz. 1
17:00 - 17:20  Rodzinna cebuliada – rozstrzygnięcie konkursów UTW
17:20 - 17:50  Koncert zespołu Teren C – cz. 2
17:50 - 18:00  Nie czas na łzy – zakończenie festiwalu

 

Więcej na stronie wydarzenia i facebookowym profilu Miasta Sochaczew

 

 

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.

Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

 

Zapoznaj się z POLITYKĄ PRYWATNOŚCI I PLIKÓW COOKIES.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.