{index_ob_css}{index_ob_js}

Jadłodzielnia

Od 1 kwietnia 2025 roku w Sochaczewie działa Jadłodzielnia - miejsce, w którym nadwyżkami żywności można podzielić się z potrzebującymi. 

Instalacja znajduje się przy ul. Kardynała Stefana Wyszyńskiego, na wysokości Muzeum Ziemi Sochaczewskiej i Pola Bitwy nad Bzurą. 

Jadłodzielnią zarządza Centrum Usług Społecznych.

Jadłodzielnia przyjmuje:

- żywność, która jest świeża i nie przekroczyła terminu ważności do spożycia określonego na opakowaniu,

- żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyła terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,

- wyroby domowe zawierające naklejoną informację o dacie wytworzenia oraz informacje dotyczące składu przetworu,

- produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach i produkty zapakowane fabrycznie,

- produkty suche: kasze, ryże, makarony, mąki, cukry, ciastka itd. (wszystkie muszą być w nieuszkodzonych opakowaniach),

- zapakowane pieczywo i inne wyroby piekarnicze, warzywa oraz owoce,

- ryby w próżniowych, fabrycznych opakowaniach z podaną datą – „najlepiej spożyć przed” lub „należy spożyć do”,

- produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe itp.

- sery, jogurty, twarogi w oryginalnie zamkniętych opakowaniach.

 

Jadłodzielnia nie przyjmuje:

- produktów napoczętych, np. otwartych puszek czy słoików,

- produktów nadpsutych, przeterminowanych, które przekroczyły termin przydatności do spożycia,

- surowego mięsa oraz produktów z niego przyrządzonych, np. tatara,

- surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem, śmietaną, domowych majonezów,

- produktów niepasteryzowanych, surowego mleka i wyrobów z surowego mleka,

- produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek,

- produktów wymagających warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 minut,

  • alkoholu.
  • Zdjęcie przedstawia jadłodzielnię - społeczną lodówkę przy ulicy Wyszyńskiego 

 

Pliki do pobrania:

Regulamin Jadłodzielni
Format: pdf, 179.12 kB