Fabryka Mars w Janaszówku świętuje 30 lat działalności
Fabryka wyrobów czekoladowych w Janaszówku od trzech dekad nieprzerwanie wytwarza uwielbiane przez konsumentów produkty kultowych marek z portfolio Mars. Niewiele osób wie, że produkowane tu batony Snickers, Twix, czy czekoladowe i orzechowe M&M’s spod Sochaczewa trafiają na sklepowe półki nie tylko w Polsce czy Centralnej Europie. Ich smakiem mogą się cieszyć konsumenci z ponad 50 krajów na świecie.
Zakład w Janaszówku to dziś symbol rozwoju, lokalnych inwestycji i technologicznej nowoczesności. W ciągu najbliższych lat planowane jest uruchomienie kolejnych linii produkcyjnych, które pozwolą znacząco zwiększyć wolumen produkcyjny fabryki.
Z okazji jubileuszu zakład odwiedził Michael J. Mars, członek Zarządu Mars. Założona w 1911 roku w kuchni Franka C. Marsa firma, to dziś globalna marka obecna na 80 rynkach, zatrudniająca blisko 150 tys. Współpracowników, która nieprzerwanie pozostaje firmą rodzinną.
Polska historia słodkich przekąsek z portfolio Mars rozpoczęła się w czerwcu 1994 roku, gdy w Janaszówku pod Sochaczewem położono kamień węgielny pod pierwszą w Europie Środkowej fabrykę słodyczy Mars. Już w styczniu 1995 roku z fabryki wyjechała pierwsza paleta owocowych cukierków Skittles®, sprowadzanych z Anglii i pakowanych w Janaszówku. Wkrótce uruchomiono również produkcję tabliczek czekolady i gwiazdek Milky Way Magic Stars®, a od stycznia 1996 roku – flagowych batonów Mars® i Snickers®.
Był to drugi zakład Mars w Polsce, po uruchomionej wcześniej fabryce karmy dla zwierząt w Sochaczewie. Obecnie fabryka w Janaszówku jest jednym z pięciu zakładów firmy w kraju i trzecią co do wielkości fabryką czekolady Mars w Europie.
Aktualnie zakład w Janaszówku posiada sześć linii produkcyjnych, w tym cztery w pełni zautomatyzowane. Każdego dnia powstaje tu średnio 4,3 miliona opakowań słodyczy, w tym batony Snickers®, Mars®, Twix®, czy Galaxy® / Dove®, a także draże M&M’s® oraz czekoladowe gwiazdki Milky Way®, co przekłada się na ponad miliard wyrobów rocznie.
Produkty z Janaszówka wysyłane są do ponad 50 krajów na świecie, m.in. do Wielkiej Brytanii (15%), Ukrainy (9%), Francji (7%), Niemiec (5%), Rumunii (5%), Arabii Saudyjskiej, Iraku, Korei Południowej, czy Kenii. Aż 68% produkcji dystrybuowane jest na rynek europejski, z czego znaczna część pozostaje w Polsce, trafiając bezpośrednio do polskich konsumentów. Rodzimy rynek jest jednym z najważniejszych kierunków dystrybucji i potwierdza strategiczne znaczenie zakładu w strukturze Mars.
W fabryce pracuje dziś blisko 600 Współpracowników. Ponad 100 z nich związanych jest z firmą od jej powstania, a 64% zespołu pracuje tu co najmniej 10 lat, co świadczy o tym, że jest to cenione miejsce pracy.
Od 2015 roku firma zainwestowała w modernizację zakładu ponad 600 mln złotych. W ciągu najbliższych lat planowane jest uruchomienie kolejnych trzech nowoczesnych linii produkcyjnych, które pozwolą zwiększyć wolumen o 50%. Tym samym fabryka w Janaszówku stanie się drugą co do wielkości fabryką czekolady Mars w Europie.