{index_ob_css}{index_ob_js}

W Sochaczewie staną dwa olejomaty

Jak najczęściej pozbywamy się resztek oleju spożywczego po usmażeniu kotletów, zjedzeniu rybek z puszki lub suszonych pomidorów ze słoika? Olej zwykle ląduje w odpływie zlewu. Niestety taki tłuszcz niszczy kanalizację, przywiera do rur, powoli je zatyka, dlatego w trosce o środowisko i stan miejskiej sieci kanalizacyjnej sochaczewski ratusz przystępuje do ogólnopolskiego systemu zbiórki zużytego oleju spożywczego. 

Zdjęcie do W Sochaczewie staną dwa olejomaty

- Na terenie miasta staną dwa olejomaty, czyli czynne całą dobę urządzenia przyjmujące ten problematyczny odpad. Pojawią się na terenie targowiska miejskiego przy ulicy Pokoju oraz Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji. Zamiast szkodzić przyrodzie, olej dobrze się jej przysłuży, bo przetworzony zostanie w cenny surowiec. To świetna, proekologiczna inicjatywa, dlatego jestem szczęśliwy, że Sochaczew jest jednym z pierwszych miast w Polsce, które zainstalują powszechnie dostępne olejomaty– mówi burmistrz Daniel Janiak.

Dziś w ratuszu burmistrz oraz Damian Michalak, doradca zarządu Emka Oil Sp. z o.o., podpisali umowę o współpracy w tym zakresie. Ratusz udostępni firmie Emka Oil tereny miejskie pod dwa automaty. Firma będzie odpowiedzialna za ich obsługę, a ratusz będzie regularnie otrzymywał informacje, jaka ilość oleju trafiła do automatów, gdyż dane te będą wliczane do poziomu recyklingu odpadów osiąganych na terenie miasta Sochaczew. 

Drzewko w prezencie

Zużyty olej spożywczy to szkodliwy odpad, stanowi zagrożenie dla wód powierzchniowych, gleby, wody pitnej. Zgodnie z polskimi przepisami, do jego zbierania zobowiązane są m.in. hotele, restauracje czy bary. Takiego obowiązku nie ma 13 mln gospodarstw domowych. Jeśli do tej liczby dodamy jeszcze jedną - średnio w ciągu roku przeciętny Polak zużywa 5-6 litrów oleju – dostrzegamy skalę problemu. Tymczasem po odpowiedniej obróbce zużyty tłuszcz można ponownie wykorzystać np. do produkcji biopaliwa do samochodów. W ten sposób oszczędzamy zasoby naturalne i zmniejszamy emisję CO2 do środowiska. Recykling 40 litrów oleju posmażalniczego porównywalny jest z zasadzeniem aż dziesięciu drzew, dlatego użytkownicy olejomatów biorą udział w akcji „Olej zdasz, drzewko masz!” umożliwiającej wymianę punktów zdobytych w aplikacji za oddany zużyty olej kuchenny na sadzonki i drzewka.

Jak to działa?

Jak wyjaśniał Paweł Retmaniak, menadżer ds. rozwoju sieci w Emka Oil Sp. z o.o., wystarczy zainstalować na swoim smartfonie aplikację Olejomaty i założyć w niej konto. Po otwarciu aplikacji użytkownik za pierwszym razem wybiera opcję „Pobierz butelkę”, a następnie skanuje w olejomacie kod QR, który wyświetli się na ekranie telefonu i potwierdza odbiór butelki. Od tej pory rozpoczyna zbiórkę oleju. Po napełnieniu butelki wystarczy ponownie przyjść z nią do olejomatu, a następnie umieścić ją wewnątrz urządzenia. Butelka otrzymuje w aplikacji status „weryfikacja” – maszyna sprawdza jej zawartość i weryfikuje jakość oddawanego oleju. Po procesie weryfikacji w aplikacji użytkownika pojawią się punkty przysługujące za oddanie odpowiedniej ilości zużytego tłuszczu. Równocześnie użytkownik może pobrać kolejną, pustą butelkę lub zrezygnować chwilowo z dalszego zbierania zużytego oleju do recyklingu. Z systemu mogą korzystać nie tylko mieszkańcy Sochaczewa, ale każdy zainteresowany. 

Specjalne butelki

Jak mówił Damian Michalak, doradca zarządu Emka Oil Sp. z o.o., butelki pobierane z automatu wykonano z ekologicznych materiałów, są funkcjonalne (szeroki wlew), wygodne w użytkowaniu, przystosowane do maksymalnej temperatury 70°C. Mają nakrętkę z uszczelką, na bokach instrukcję postępowania ze zużytym olejem. Są także przystosowane do użytkowania przez osoby niedowidzące i niewidome.

(daw)

 

 

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności