Jadłodzielnia jeszcze przed Wielkanocą
Aż 45 proc. Polaków przyznaje się do marnowania żywności, a wśród produktów, które najczęściej lądują w koszach są pieczywo, wędliny, warzywa i owoce. Jak podaje Federacja Polskich Banków Żywności w naszych domach rocznie marnuje się prawie 3 miliony ton żywności, i to w sytuacji, gdy niemal 7 proc. Polaków żyje poniżej progu ubóstwa.

Z tym zjawiskiem ma walczyć jadłodzielnia, czyli miejsce, gdzie będzie można przynieść żywność, której nie jesteśmy w stanie zjeść ani dłużej przechować. Jak mówi wiceburmistrz Kamila Gołaszewska-Kotlarz, jadłodzielnia ma ruszyć przed świętami wielkanocnymi.
- Bardzo pomaga nam Zakład Gospodarki Komunalnej. Jego pracownicy wykonują obudowę jadłodzielni, bo to nie będzie tylko lodówka, ale obok niej stanie szafka z półkami na żywność suchą typu makarony, płatki, pieczywo – informuje.
Równolegle powstaje grafika, która zostanie umieszczona na obudowie instalacji. Osoby dostarczające żywność dowiedzą się z niej, jakie produkty można umieszczać w szafce i lodówce, jak je zabezpieczyć, oznaczyć itp.
Jadłodzielnia stanie obok muzeum, przy bocznej bramie. Jej obsługą, czyli wymianą żywności, kontrolą jakości, usuwaniem produktów nienadających się już do spożycia - zajmie się Centrum Usług Społecznych.
- Bardzo chcielibyśmy w ten projekt zaangażować młodzieżową radę miasta, szczególnie w promocję, by od początku jadłodzielnia działała prężnie – dodaje Kamila Gołaszewska-Kotlarz.
daw