Środa, 27 listopada 2024
Imieniny: Ksenia, Walerian, Franciszek
pochmurno
6°C

Festiwal Sochaczewskiej Cebuli po raz drugi

W 2022 roku po raz pierwszy odbyło się święto sochaczewskiej cebuli. Skonstruowane wokół królowej lokalnych warzyw wydarzenie będzie miało swoją kolejną odsłonę – 3 września, na sochaczewskich bulwarach. Będzie cebulowa zupa, cebulowe opowieści i warsztaty oraz mnóstwo lokalnych przysmaków. Zapraszamy od godziny 13.00 do wieczora.

Zdjęcie do Festiwal Sochaczewskiej Cebuli po raz drugi

Królowa sochaczewskich warzyw jest jedna – cebula, a zwłaszcza wyhodowana w naszym mieście odmiana, od nazwiska jej twórcy zwana szepietówką. O tym fakcie przypomina Festiwal Sochaczewskiej Cebuli, który odbędzie się – już po raz drugi – 3 września na bulwarach nad Bzurą. Celem święta jest przypomnienie o roli tego uniwersalnego warzywa, inspirowanie do działalności kulinarno-ekologicznej oraz pogłębianie wiedzy na temat związanej z tym tradycji i historii lokalnej.

Na bulwarach zobaczymy więc pokaz gotowania potraw z cebuli – poprowadzi go na żywo znany kucharz Jakub Kuroń. Zaprezentuje swoje autorskie menu: chrupiące placki z cebuli i kolendry z aksamitnym sosem miętowym, pastę z karmelizowanej cebuli z drobiową wątróbką oraz prażonym jabłkiem z ziołami, a także festiwalowy klasyk, czyli zupę cebulową z grzanką. Wszystkich tych potraw będzie można spróbować na miejscu.

Jakub Kuroń to syn znanego kucharza Macieja Kuronia, od dziecka prowadzący wspólnie z ojcem pokazy kulinarne, obecnie szef kuchni oraz instruktor. Jak sam o sobie mówi, gotuje odkąd pamięta, a pierwszy raz piekarnik rozpalił zaraz po tym, jak nauczył się chodzić (choć nie wiedział jeszcze wtedy, co może w nim upiec). Jest znany z programów telewizyjnych, m.in. w TVN, TVP, Kuchnia+. Od 12 lat zaraża pasją do gotowania prowadząc warsztaty, pokazy i szkolenia. Jest autorem kilku książek, w tym „Rodzinnej kuchni Kuroniów”, ma swój kanał na Youtube, jest także felietonistą. Preferuje tradycyjne polskie smaki w nowoczesnej odsłonie, ale sięga też po inspiracje innymi kulturami kulinarnymi.

Równie ważnym elementem Festiwalu będzie strefa jarmarkowa, w której u regionalnych producentów będzie można zaopatrzyć się w wyroby nie tylko cebulowe (choć tych na pewno nie zabraknie). Strefie handlowej towarzyszyć będzie miejsce odpoczynku z leżakami oraz miejsca, w których można będzie zjeść zakupione na miejscu dania. Nie zabraknie oczywiście animacji dla dzieci, w czasie których rodzice bez pośpiechu będą mogli dokonać zakupów.

A to i tak nadal nie wszystko – na miejscu będzie można zasięgnąć porad specjalistów w zakresie zdrowego żywienia, będą organizacje pozarządowe i instytucje zajmujące się zdrowiem i ekologią oraz ekostrefa zabaw dla dzieci, w której przewidziano między innymi kącik recyclingowy, zagrodę z alpakami, możliwość poznania zasad uprawy roślin („mały ogrodnik”). Nie zabraknie też konkursów rodzinnych – poeci z Atutu zapraszają do tworzenia wierszy o cebuli (regulamin na facebookowym profilu stowarzyszenia), kolejne to „Cebula jak malowana” i „Miss cebula”. Powrócą też cieszące się w pierwszej edycji ogromną popularnością warsztaty rękodzieła ora stoiska rzemieślnicze: pszczelarzy, wikliniarzy i ceramików.

Nowością w programie będzie strefa muzyczna – wystąpi zespół Teren C grający w stylu country.

Niedziela na bulwarach zapowiada się więc smacznie, inspirująco i zdrowo – zapraszamy w godzinach 13.00-18.00.

 

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.

Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

 

Zapoznaj się z POLITYKĄ PRYWATNOŚCI I PLIKÓW COOKIES.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.