Regionalne potrawy, warsztaty kulinarne i wiele więcej…
W niedzielę na polach czerwonkowskich przy ul. Olimpijskiej odbędzie się Festiwal Kół Gospodyń Wiejskich „Polska od Kuchni”, wydarzenie promujące polskie dziedzictwo kulinarne. Od 13.00 do 20.00 będą pokazy gotowania z udziałem gwiazd TV, konkursy na najlepsze danie, animacje dla dzieci, jarmark produktów regionalnych, a od 20.00 dużo dobrej muzyki.
Festiwal „Polska Od Kuchni” to m.in. rywalizacje ponad trzydziestu Kół Gospodyń Wiejskich z terenu całego Mazowsza, pokazy i warsztaty kulinarne prowadzone przez znanych szefów kuchni, w trakcie których goście poznają najlepsze przepisy i najciekawsze tajniki kulinarne. To także warsztaty oraz panele dyskusyjne prowadzone przez ekspertów, jarmark produktów regionalnych, gdzie kupimy pachnące, sezonowe warzywa i owoce, wysokiej jakości produkty lokalnych producentów oraz piękne rękodzieło. Nie zabraknie stoisk z jedzeniem przygotowanym przez koła gospodyń.
To już trzecia edycja festiwalu. Tym razem motywem przewodnim jest niedzielny obiad. 30 lipca w Sochaczewie odbędzie się jego wojewódzka edycja, a najlepsze koła zostaną zaproszone do udziału w Wielkim Finale na PGE Narodowym w Warszawie, we wrześniu.
Koła będą rywalizować w kilku kategoriach.
Konkurs kulinarny
Koła przygotują dwudaniowy, niedzielny obiad, w skład którego wejdzie zupa z makaronem oraz drugie danie. Już wiadomo, że jury oceni m.in. zupę pieczarkową, kaczkę z jabłkami, zupę jagodową, kluski na parze z sosem truskawkowym, rosół z bażanta i policzki z dzika. Nasz powiat mają reprezentować dwa koła - KGW Babeczki z Rybna, które poda danie o tajemniczej nazwie pieczona rozsolona oraz spierniczoną kaczkę ze śliwką. KGW w Kozłowie Biskupim i Kornelinie ugotuje zupę grzybową i gęsinę w sosie rumianym.
Konkurs artystyczny
Tu możemy liczyć na pokazy rękodzieła, szycia obrusów, szydełkowania, wyszywania koralikami, pokaz malowania na szkle, wytwarzania pisanek i drapanek, koszy wiklinowych.
Konkurs Miss Wdzięku
Panie działające w KGW wystartują w dwóch kategoriach wiekowych 18-45 lat i powyżej 45 lat. W konkursie wystąpią w trzech różnych kreacjach.
Zajrzyjmy do programu Festiwalu „Polska od Kuchni”.
13:00 – otwarcie stoisk KGW
13:00 – 14:50 – Konkurs plastyczny w strefie EKO
14:20 – 17.00 – Konkurs prowadzony przez Katarzynę Gubałę (scena) oraz zdrowe warsztaty kulinarne (strefa kulinarna)
To ekspert kuchni roślinnej. Współpracuje z najlepszymi kucharzami, dietetykami i przedstawicielami świata kulinarnego. Przeszkoliła ponad sto restauracji z kuchni wege i diet wykluczeniowych. Doradza szefom kuchni w układaniu roślinnego menu. Występuje jako kucharz i ekspert m.in. w „Pytaniu na śniadanie”.
15:10 – 15:20 – Wręczenie nagród w konkursie plastycznym „Podwodny świat”
16:00 – 18:00 – Quiz dla dzieci w strefie EKO
15:40 – 16:20 – Ocena kandydatek biorących udział w konkursie Miss Wdzięku (I wyjście)
15:45 – 16:10 – Rosół Kuby Steuermarka oraz pokaz kulinarny (strefa Lubella)
Kucharz, ekspert kulinarny, prowadził restauracje m.in. w USA, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, w Londyne współtworzył włoską restaurację Jamie Oliver'a, gotował i mieszkał także we Włoszech, Czarnogórze, Meksyku i na Kubie.
16:45 – 16:55 – Konkurs Polskie Przetwory
16:55 – 17:30 – Pokaz kulinarny Kuba Steuermark (strefa kulinarna)
16:55 – 17:30 - Ocena kandydatek biorących udział w konkursie Miss Wdzięku (II wyjście)
17:30 – 17:45 - Występy Zespołów z Sochaczewskiego Centrum Kultury.
17:52 – 18:20 - Ocena kandydatek biorących udział w konkursie Miss Wdzięku (I wyjście)
18:20 – 18:40 – Koncert zespołu Horyzonty
20.00 – 22.00 – Koncert Roztańczona Polska