Tradycja i magia świąt
„Pierogi, makutra i kompot z suszu” to tytuł koncertu, który odbył się 14 grudnia w Klubie Kontrast. Było to wyjątkowe świąteczne spotkanie, na które zaprosili publiczność pracownicy Sochaczewskiego Centrum Kultury oraz zaprzyjaźnieni muzycy. Zaprezentowany program łączący muzykę i literaturę, utrzymany był w duchu świąt Bożego Narodzenia.
Wyjątkowy, świąteczny klimat wyczuwalny był tego wieczoru już w progu klubu. Pełna świątecznych akcentów scenografia nie pozostawiała wątpliwości, że będzie to koncert nawiązujący do zbliżających się świąt.
W większości polskich domów nieodzownym elementem świąt Bożego narodzenia są kolędy i pastorałki, których nie mogło zabraknąć również podczas tego wyjątkowego koncertu. W pięknym stylu zaprezentowała je Ewa Szałapska. Dobrze znana sochaczewianom dyrygent Chóru Towarzystwa Śpiewaczego Ziemi Sochaczewskiej oczarowała swoim głosem publiczność, której nie trzeba było zachęcać do wspólnego kolędowania. Pięknie tego wieczoru wybrzmiały takie kolędy jak „O gwiazdo betlejemska”, „Z narodzenia Pana”, „Cicha noc”, „Lulajże Jezuniu” czy „Mizerna cicha”. Równie duża w tym zasługa instrumentalistek, które towarzyszyły Ewie Szałapskiej na scenie. Smyczkowy akompaniament (w wykonaniu Magdaleny Franaszek-Niewiadomskiej, Marty Wasilewskiej i Anny Kusy) uzupełniony dźwiękami fortepianu na którym grała Jolanta Kawczyńska, stanowił niezwykle klimatyczne dopełnienie tego szczególnego repertuaru.
Nie mogło również zabraknąć św. Mikołaja, który „przemówił” do publiczności za pośrednictwem listów autorstwa R.R.Tolkiena. Odczytały je Monika Boruta-Sałacińska, Anna Wolińska, Anna Jędrzejewska oddając wyjątkową magię świąt. Była to doskonała okazja do refleksji na temat istoty Bożego Narodzenia i złapania oddechu w zawrotnym tempie przygotowań świątecznych. A dla tych, którzy przygotowania mają jeszcze przed sobą czekała niespodzianka - przepis na tradycyjny kompot z suszu i świąteczne pierogi, którym podzieliła się obecna wśród gości Maria Sadowska. Prezes sochaczewskiego oddziału Polskiego Związku Emerytów, Rencistów i Inwalidów podkreśliła, że świąteczne potrawy to ważny element polskiej tradycji, o którą warto dbać.