{index_ob_css}{index_ob_js}

Mniej chipsów, więcej owoców

Co trzecie polskie dziecko ma nadwagę, a nasze pociechy tyją najszybciej w Europie. O dobrych praktykach prozdrowotnych, ich umiejętnym kształtowaniu, a tym samym zapobieganiu złym nawykom jedzeniowym dzieci mówiły we wtorek 24 października ekspertki z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH.

Zdjęcie do Mniej chipsów, więcej owoców

Okazją była konferencja zorganizowana przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Sochaczewie, kończąca kilkumiesięczną akcję „W zdrowym ciele mały brzuch”. Konferencja zgromadziła w kramnicach miejskich przedstawicieli samorządów, nauczycieli i dyrektorów szkół oraz osoby zajmujące się żywieniem dzieci w szkołach i przedszkolach na terenie całego powiatu.

O działaniach sanepidu na rzecz zdrowego żywienia mówiła Beata Fergińska, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Sochaczewie, rozpoczynając konferencję pn. „Kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych u dzieci w wieku szkolnym i przedszkolnym”. Jednocześnie dziękowała partnerom projektu za wsparcie finansowe i merytoryczne.

Temat konferencji rozwinęły specjalistki z Zakładu Edukacji Żywieniowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH dr Anna Taraszewska oraz mgr Joanna Jaczewska-Schuetz, zwracając uwagę na to, że w zasadzie wszyscy znamy teorię – więcej ruchu, więcej warzyw i owoców, lepiej zbilansowana dieta, regularność posiłków, mniej chipsów, fast foodów i słodyczy. Generalnie wszyscy o tym wiemy, ale jak to zastosować w praktyce, kiedy przerwy międzylekcyjne są zbyt krótkie, aby zjeść wartościowy posiłek, dzieci zamiast owoców zabierają z domu batoniki i słodkie napoje, wychodzą do szkoły bez śniadania i czerpią wzorce jedzeniowe od rodziców. Nagminnie stosujemy wysokoprzetworzoną żywność, kupując gotowe produkty czy potraw, zamiast samodzielnie przygotowywać posiłki. Narażamy się w ten sposób na spożywanie niezdrowych konserwantów, „ulepszaczy smaku” czy barwników.  Sposoby na przezwyciężenie tych złych praktyk prezentowały zaproszone prelegentki, zachęcając jednocześnie do korzystania z mediów społecznościowych Narodowego Instytutu Zdrowia, gdzie znajdują się gotowe pomysły, urozmaicone jadłospisy, interesujące wykłady i warsztaty żywieniowe.

Kontrole sanepidu w stołówkach i sklepikach szkolnych wykazały, że placówki te też nie są bez winy, informowała mgr Sylwia Kaczmarek z sekcji żywności i żywienia PSS-E. Nieprawidłowości dotyczą głównie przedszkoli, które prowadzą wyżywienie na zasadzie cateringu dowożonego z restauracji. Chodzi m.in. o posiłki ubogie w warzywa i owoce, dużą powtarzalność potraw, brak pełnoziarnistego pieczywa w diecie. W sklepikach szkolnych inspektorzy sanepidu dopatrzyli się natomiast produktów przekraczających normy w zakresie zawartości cukru, tłuszczów, a nawet barwników - w batonach, chipsach, napojach. Zdarzały się także artykuły przeterminowane .

O wadze problemu „jedzeniowego” u dzieci świadczy fakt, że niewłaściwe odżywianie może być przyczyną około 200 chorób - alarmują lekarze, dietetycy i specjaliści od żywienia. A tego, że wiedza dotycząca właściwych zasad odżywiania jest potrzebna, dowodzi frekwencja podczas konferencji. Wzięli w niej udział: starosta Jolanta Gonta, burmistrz Piotr Osiecki - honorowy patron wydarzenia, wójtowie i ich przedstawiciele z terenu powiatu, dyrektorzy oraz pracownicy szkół i przedszkoli, inspektorzy sanitarni z sąsiednich powiatów oraz inspektor wojewódzki.

Konferencja zakończyła trwający od maja do października projekt sochaczewskiego sanepidu „W zdrowym ciele mały brzuch”, w ramach którego odbyło się szereg działań prozdrowotnych. Prowadząca konferencję Magdalena Zborowska, odpowiedzialna w PSS-E za oświatę zdrowotną i promocję zdrowia, przypomniała, że pracownicy stacji byli obecni ze swoimi stoiskami na miejskich imprezach plenerowych, festynach, odwiedzali z pogadankami szkoły i przedszkola, kontrolowali placówki żywieniowe. Teraz dobrze by było, aby wiedzę zdobytą w ramach programu „W zdrowym ciele mały brzuch” zastosować w praktyce.

Galeria zdjęć

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności