{index_ob_css}{index_ob_js}

Festiwal Sochaczewskiej Cebuli po raz drugi

W 2022 roku po raz pierwszy odbyło się święto sochaczewskiej cebuli. Skonstruowane wokół królowej lokalnych warzyw wydarzenie będzie miało swoją kolejną odsłonę – 3 września, na sochaczewskich bulwarach. Będzie cebulowa zupa, cebulowe opowieści i warsztaty oraz mnóstwo lokalnych przysmaków. Zapraszamy od godziny 13.00 do wieczora.

Zdjęcie do Festiwal Sochaczewskiej Cebuli po raz drugi

Królowa sochaczewskich warzyw jest jedna – cebula, a zwłaszcza wyhodowana w naszym mieście odmiana, od nazwiska jej twórcy zwana szepietówką. O tym fakcie przypomina Festiwal Sochaczewskiej Cebuli, który odbędzie się – już po raz drugi – 3 września na bulwarach nad Bzurą. Celem święta jest przypomnienie o roli tego uniwersalnego warzywa, inspirowanie do działalności kulinarno-ekologicznej oraz pogłębianie wiedzy na temat związanej z tym tradycji i historii lokalnej.

Na bulwarach zobaczymy więc pokaz gotowania potraw z cebuli – poprowadzi go na żywo znany kucharz Jakub Kuroń. Zaprezentuje swoje autorskie menu: chrupiące placki z cebuli i kolendry z aksamitnym sosem miętowym, pastę z karmelizowanej cebuli z drobiową wątróbką oraz prażonym jabłkiem z ziołami, a także festiwalowy klasyk, czyli zupę cebulową z grzanką. Wszystkich tych potraw będzie można spróbować na miejscu.

Jakub Kuroń to syn znanego kucharza Macieja Kuronia, od dziecka prowadzący wspólnie z ojcem pokazy kulinarne, obecnie szef kuchni oraz instruktor. Jak sam o sobie mówi, gotuje odkąd pamięta, a pierwszy raz piekarnik rozpalił zaraz po tym, jak nauczył się chodzić (choć nie wiedział jeszcze wtedy, co może w nim upiec). Jest znany z programów telewizyjnych, m.in. w TVN, TVP, Kuchnia+. Od 12 lat zaraża pasją do gotowania prowadząc warsztaty, pokazy i szkolenia. Jest autorem kilku książek, w tym „Rodzinnej kuchni Kuroniów”, ma swój kanał na Youtube, jest także felietonistą. Preferuje tradycyjne polskie smaki w nowoczesnej odsłonie, ale sięga też po inspiracje innymi kulturami kulinarnymi.

Równie ważnym elementem Festiwalu będzie strefa jarmarkowa, w której u regionalnych producentów będzie można zaopatrzyć się w wyroby nie tylko cebulowe (choć tych na pewno nie zabraknie). Strefie handlowej towarzyszyć będzie miejsce odpoczynku z leżakami oraz miejsca, w których można będzie zjeść zakupione na miejscu dania. Nie zabraknie oczywiście animacji dla dzieci, w czasie których rodzice bez pośpiechu będą mogli dokonać zakupów.

A to i tak nadal nie wszystko – na miejscu będzie można zasięgnąć porad specjalistów w zakresie zdrowego żywienia, będą organizacje pozarządowe i instytucje zajmujące się zdrowiem i ekologią oraz ekostrefa zabaw dla dzieci, w której przewidziano między innymi kącik recyclingowy, zagrodę z alpakami, możliwość poznania zasad uprawy roślin („mały ogrodnik”). Nie zabraknie też konkursów rodzinnych – poeci z Atutu zapraszają do tworzenia wierszy o cebuli (regulamin na facebookowym profilu stowarzyszenia), kolejne to „Cebula jak malowana” i „Miss cebula”. Powrócą też cieszące się w pierwszej edycji ogromną popularnością warsztaty rękodzieła ora stoiska rzemieślnicze: pszczelarzy, wikliniarzy i ceramików.

Nowością w programie będzie strefa muzyczna – wystąpi zespół Teren C grający w stylu country.

Niedziela na bulwarach zapowiada się więc smacznie, inspirująco i zdrowo – zapraszamy w godzinach 13.00-18.00.

 

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności