Niedziela, 24 listopada 2024
Imieniny: Flora, Jan, Roman
deszcz
3°C

Jedzą nawet niejadki, czyli kuchnie świata w żłobku miejskim

Miejski żłobek integracyjny przystąpił w tym roku do międzynarodowego projektu „Między nożem a widelcem”. Dzięki temu najmłodsi sochaczewianie mają szansę zapoznać się ze zwyczajami żywieniowymi z całego świata i otworzyć się na nowe smaki.

Zdjęcie do Jedzą nawet niejadki, czyli kuchnie świata w żłobku miejskim

- Zdarzają się dzieci, które nie chcą przyjmować pewnych pokarmów. Mają swoje zafiksowania na jedną potrawę i to rzeczywiście jest problem, bo traktujemy to w kategorii zaburzenia odżywiania – mówi dyrektor Miejskiego Żłobka Integracyjnego Izabella Bińkowska. - Na szczęście najczęściej dzieciaki z tego wyrastają. Te zajęcia mają na celu m.in. przeciwstawić się oporom żywieniowym. Często jest tak, że w domu dzieci nie chcą próbować nowych potraw, a tu w grupie, widząc jedno, drugie dziecko,  jedzące coś nowego, przekonują się i też próbują.

Ma w tym pomóc program „Między nożem a widelcem”, realizowany właśnie w sochaczewskim żłobku. Jego głównym celem jest zapoznawanie dzieci ze smakami i oraz zwyczajami z różnych krajów. Pracownicy żłobka, pod kierunkiem dietetyczki Justyny Sowackiej, dostosowali go do potrzeb najmłodszych.

- Program kierowany jest głównie do dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych – mówi Justyna Sowacka. – Wiadomo, że maluch ze żłobka nie poradzi sobie choćby z gryzieniem, a także przygotowaniem potraw równie dobrze, co starsze dziecko, dlatego musieliśmy wprowadzić pewne modyfikacje.

Izabella Bińkowska chce też żłobkowym dzieciom przybliżyć rozmaite kultury za pomocą kuchni. Dlatego maluchy dowiadują się też o tradycjach poszczególnych regionów, z których dana kuchnia pochodzi. Uwrażliwia to dzieci na tolerancję względem zjawisk odmiennych od tego, co widzą na co dzień. Jak podkreśla, są to dzieci małe, które dopiero się rozwijają, wkraczają w ten świat. Są najbardziej chłonne wiedzy, a ich mózg najszybciej się rozwija.

- Co ciekawe, dzieci, które trafiają do nas mając koło roku, potem nie mają żadnych problemów żywieniowych – mówi Izabella Bińkowska. - Od samego początku są przyzwyczajane do różnych smaków. Jedzą wszystko, surówki, zupy, sery, mięsa. Problemy mamy z dziećmi dwuletnimi, które przychodzą z już wyrobionymi nawykami.

Pierwszym modułem w programie był savoir-vivre przy stole.

- Dzieci utrwalały sobie, że przed jedzeniem należy umyć ręce – mówi dyrektor sochaczewskiego żłobka. - Że podczas jedzenia na stole znajduje się tylko posiłek, nie lalka, samochodzik, książeczka, tablet czy komórka. Że nogi podczas jedzenia trzymamy pod stołem.

Następne zajęcia był dla maluchów niesamowitą przygodą. W odpowiednio przystrojonej sali, przy bogato zastawionym stole, dzieci wzięły udział w królewskim śniadaniu. Nie brakowało oczywiście koron i królewskich strojów. Najmłodsi sochaczewianie podeszli do sprawy z odpowiednią powagą, więc ich opiekunki nie mogły się nadziwić, jak grzecznie potrafi spożywać posiłek grupa trzylatków.

- Na stole znalazło się jajko sadzone, tosty z dżemem, kiełbaski i parówki oraz sery. Podczas śniadania nikt im nie narzucał, co mają zjeść, wybierały to, na co miały ochotę – mówi Justyna Sowacka. - Oczywiście największym powodzeniem cieszyły się tosty z dżemem. Przy tym pięknie, nieomal dostojnie popijały herbatkę z porcelanowych filiżanek. Zachowywały się naprawdę po królewsku.

Największym powodzeniem z przeprowadzonych do tej pory modułów cieszyła się kuchnia włoska. Dzieci z wielką chęcią jadły makaron z sosem i pizzę. W module poświęconym kuchni europejskiej, wybór padł na Ukrainę. Maluchy spróbowały ukraińskiego barszczu i same, z pomocą opiekunek, lepiły pierogi z serem.

- Tu nie było problemów z jedzeniem – mówi Izabella Bińkowska. – Dzieci bardzo chętnie najpierw zagniatały i wyrabiały ciasto, potem lepiły pierogi, a na koniec były bardzo ciekawe, jak smakuje przygotowane przez nie danie.

W module poświęconym kuchni orientalnej maluchy najpierw zapoznały się z rozmaitymi przyprawami, a potem spróbowały dań, w których zostały te przyprawy zastosowane. Nieskrywaną radość wywołały jednak zajęcia pod hasłem desery świata. Do wyboru małych smakoszy były  angielskie bądź włoskie lody, francuskie croissanty i polska galaretka z bitą śmietaną. Warzywa i warzywne sosy były z kolei tematem zajęć o kuchni wegetariańskiej.

- Zdarzają się w żłobkuj dzieci, które na życzenie rodziców są wegetarianami – mówi Izabella Bińkowska. - Żyjemy w małym mieście, ale i u nas takie podejście staje się coraz bardziej popularne. W żywieniu zbiorowym jest z tym oczywiście problem. Ale staramy się wyjść naprzeciw oczekiwaniom rodziców.

- Zastąpić białka zwierzęce odpowiednią proporcją białka roślinnego jest rzeczywiście u nas bardzo ciężko – dodaje Justyna Sowacka. - Staramy się ułożyć dietę takiemu dziecku jak najlepiej. Nie mamy niestety dostępu do produktów, które pozwoliłyby ją całkowicie zbilansować, ale robimy co w naszej mocy. Zresztą trafiają do nas również dzieci z rozmaitymi wskazaniami medycznymi co do diety, wynikającymi z ich stanu zdrowia i zawsze udaje nam się odpowiednio dostosować dla nich posiłki.

W czerwcu żłobkowicze poznają kuchnię grecką i na zakończenie projektu rodzimą polską. Już teraz można uznać, że przystąpienie do projektu było znakomitym pomysłem, a przedsięwzięcie to duży sukces.

- Jedzenie i to jak się odżywiamy bezsprzecznie jest w życiu bardzo ważne – mówi Izabella Bińkowska. - Tym bardziej cieszy nas informacja zwrotna od rodziców niejadków, którzy mówią nam, że ich dzieci zaczęły pięknie jeść. Duża w tym zasługa opiekunek. Dokładają wielu starań, żeby to wyszło tak dobrze, jak zaplanowały. A wiadomo przecież, że planowanie względem tak małych dzieci jest szczególnie trudne.

(seb)

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.

Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

 

Zapoznaj się z POLITYKĄ PRYWATNOŚCI I PLIKÓW COOKIES.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.