Poniedziałek, 25 listopada 2024
Imieniny: Katarzyna, Erazm, Klemens
pochmurno
4°C

Dawne smaki Sochaczewa

Nawiązując do zbliżającego się cebulowego festiwalu ponownie zajrzeliśmy do niezwykłej, ponadstuletniej książki kucharskiej.

Znaleziono ją w rozebranej w latach 90. ubiegłego wieku karczmie przy ul. Warszawskiej. W kajecie znaleźliśmy kilka potraw, w których jednym ze składników jest właśnie nasza bohaterka – cebula. 
Przypomnijmy na początku o historii wspomnianego zbioru przepisów. Książka kucharska została znaleziona w piętrowym budynku przy ul. Warszawskiej 31, gdzie znajdowała się XIX-wieczna karczma - zajazd Daniela Rutkowskiego. Budynek wyburzono w pierwszej połowie lat 90. W trakcie prac rozbiórkowych, pod jedną z drewnianych podłóg natrafiono na dokumenty sprzed I wojny światowej powiązane z Sochaczewem. Znajdowały się wśród nich fragmenty pism urzędowych, gazet oraz prywatnej korespondencji należącej w przeważającej części do niejakiej Zofii Klementowicz. Rachunki za różnego rodzaju usługi wykonywane w budynku sugerują, iż mogła ona być właścicielką zajazdu. Bardzo możliwe, że była też autorką zbioru odnalezionych przepisów. 

Wspomniany zeszyt znajduje się w zbiorach Muzeum Ziemi Sochaczewskiej i Pola Bitwy nad Bzurą. Muzeum ma w planach przedruk jego treści, choć nieznana jest jeszcze data premiery publikacji, to wiadomo, że ma jej towarzyszyć wspólne gotowanie na podstawie zawartych w zeszycie przepisów.

Wybraliśmy dla Państwa kilka potraw, w których jednym z istotnych składników jest cebula. Może ktoś podejmie się odtworzenia smaków Sochaczewa sprzed przeszło 100 lat?

Siekanie do pasztecików
Wziąć pieczeni wołowej cielęcej i obrać to wszystko z żył, usiekać mięso jak najdrobniej, przydać do tego siekaniny tyle, ile siekanina zaważy. Mieć ugotowaną pietruszkę i grzybków suszonych trochę, wziąć cebuli, ukrajać ją drobno, osolić i opieprzyć, trochę gałki muszkatołowej i usiekać jeszcze raz to wszystko razem. Wziąć do tego półkwaterko śmietany (od redakcji: około 1/8 litra), wbić w nią dwa jaja i zmieszać z siekaniną.

Szczupak na sosie hiszpańskim
Szczupaka oprawionego solą prażoną umiarkowanie nasolić i niech tak stoi dwie godziny. Przez ten czas wziąć marchwi, selerów, pietruszki, brukwi i cebuli, to wszystko utrzeć na tarce, na pół z masłem pomieszać. Rybę tą masą grubo usmarować, szczupaka wyłożyć przekładając tę masę póki się wszystko nie włoży, dodać korzeni i postawić na węglach. Ma się przygotować sos z tychże jarzyn (…) Jak już szczupak będzie miękki to go wyjąć i postawić na ciepłym miejscu, a sos pozostały dusić póki tarte jarzyny nie będą dobre. Na koniec sok z cytryny wycisnąć i podać szczupaka.

Auszpik
Wziąć kapłona lub indyka, kurczę, kaczkę lub zwierzynę, ochędożyć i włożyć w rondel, zalać wodą lub  wołowym rosołem. Włożyć dziewięć marchwi, osiem pietruszek, jedną cebulę, dwa selery, dziewięć nóżków cielęcych, korzeni po trosze, niech się tak gotuje póki miękkie nie będzie. Jak się ugotuje wyjąć na półmisek żeby osiąkło, rosół przecedzić i wlać znowu w rondel. Do tego wina francuskiego lub octu i skórki cytrynowej, dodać jedno jajo gotowane i pokrajane, tym sosem polać i niech ostyga.

Karp po włosku
Pokrój karpia na dzwonki i włóż do rondla. Dodaj pietruszki, cebuli, siekanych grzybów, parę łyżek oliwy, szklankę białego wina, soli, pieprzu. Gotuj z takim sosem, podaj na stół.

Kaczka po genueńsku
Oporządziwszy czysto kaczkę, wstawić w rondlu, nalej bulionu i szklankę wina białego, dwie łyżeczki oliwy, włóż pietruszki wiązkę, cebuli, pieczarków lub grzybków suszonych. Przyprawy i sos zlać z nich, wstawić na węgle, gdy się ugotuje zapal z mąką, z masłem i przemieszaj do sosu.

 

A więcej informacji o tegorocznym Festiwalu Sochaczewskiej Cebuli znajdziecie pod linkiem: https://www.facebook.com/events/1338770457038134/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[]%7D

FSC_-_przepisy  

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.

Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

 

Zapoznaj się z POLITYKĄ PRYWATNOŚCI I PLIKÓW COOKIES.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.