Sochaczew Sochaczew Sochaczew
Głosować można raz dziennie

Ponownie zachęcamy do głosowania na nasz amfiteatr w 26. edycji ogólnopolskiego konkursu „Modernizacja Roku & Budowa XXI w.” Każdy może wskazywać swojego faworyta raz w ciągu 24 godzin. Dlatego tych którzy już zagłosowali, namawiamy, aby zrobili to ponownie. Zapraszamy także kolejne osoby do udziału w plebiscycie.

Pierwszy etap to głosowanie internetowe, które potrwa do 20 maja. Odbywa się ono na stronie internetowej www.modernizacjaroku.org.pl. Aby zagłosować na nasz amfiteatr wystarczy kliknąć TUTAJ.

Organizatorem 26. edycji ogólnopolskiego konkursu „Modernizacja Roku & Budowa XXI w.” jest Stowarzyszenie Ochrony Narodowego Dziedzictwa Materialnego. Więcej o plebiscycie pisaliśmy już wcześniej. Teraz zachęcamy do zapoznania z tym na co w ogóle głosujemy. Poniżej prezentujemy krótki opis architektoniczno-techniczny ukończonego w ubiegłym roku sochaczewskiego amfiteatru…

____

Amfiteatr składa się z dwóch zasadniczych części – widowni oraz budynku zintegrowanego ze sceną plenerową. Części te oddzielone są od siebie ścieżką pieszą. Która w trakcie wydarzeń o charakterze masowym może być wykorzystywana jako element widowni.

Widownia amfiteatru mieści 894 miejsca siedzące zorganizowane w ośmiu rzędach o różnicy wysokości 45cm, podzielonych na pięć sektorów ograniczonych ciągami schodów. Poszczególne rzędy mają swoją kontynuację poza obszarem właściwej widowni aż do połączenia z ciągami komunikacji, które stanowią ich zakończenie.

Budynek amfiteatru składa się ze sceny, zaplecza sceny, części gospodarczo – magazynowej oraz podejść komunikacyjnych. Zaplecze sceny mieści pomieszczenia powiązane funkcjonalnie ze sceną: garderoby oraz magazyn na sprzęt sceniczny. Część gospodarczo-magazynowa powiązana jest z całością założenia parkowego mieszcząc pomieszczenie dozorcy, magazyny i pomieszczenie rezerwowe.

Rozległa przestrzeń pomiędzy tymi częściami stanowi scenę plenerową. Wszystkie części pokryte są wspólnym dachem, który pełni jednocześnie funkcję tarasu widokowego. Nawierzchnia tarasu i sceny pokryta została cienkowarstwową powłoką poliuretanową zapewniającą antypoślizgowość. Taras zabezpieczono balustradą całoszklaną ze szkła zespolonego laminowanego z jednowarstwowego szkła hartowanego z pochwytem ze stali nierdzewnej szczotkowanej.

Główną ideą kształtowania formy budynku i jego otoczenia było jego harmonijne wpisanie w krajobraz przedpola Wzgórza Zamkowego z zachowaniem pozycji ruin Zamku Książąt Mazowieckich jako dominanty. Budynek amfiteatru w swym obrysie okala północno-wschodnią część wzgórza zamkowego niczym historyczne obwałowanie. Ze względu na otwartą przestrzeń sceniczną, która pełni jednocześnie funkcję przestrzeni spacerowej nie stanowi jednak bariery umożliwiając wizualne i komunikacyjne powiązanie obszaru widowni i wzgórza zamkowego.

Obiekt charakteryzuje minimalistyczne podejście do formy i funkcji, klarowność i czystość kompozycji oraz zastosowanie neutralnych materiałów o stonowanej kolorystyce, które stanowią jedynie tło dla zabytkowej substancji.

Budynek wykonany został w konstrukcji żelbetowej monolitycznej. Ze względu na specyfikę formy obiektu – zgodnie z którą elementy konstrukcji stanowią jednocześnie elementy zewnętrzne, silnie eksponowane i współtworzące wraz z innymi elementami budynku spójną geometryczną całość, w ich wykonaniu, oprócz aspektów konstrukcyjnych, uwzględniono również aspekt estetyczny (sposób wykończenia nawierzchni, przebieg i przekroje elementów dopasowane do pożądanej geometrii płaszczyzn pionowych i poziomych). Powierzchnię wszystkich ścian zewnętrznych wykonano w jakości betonu architektonicznego, pokrytego bezbarwną powłoką hydrofobową. Część ścian osłonowych wykonano w postaci fasady szklanej. Dla obsługi amfiteatru wykonano dojazd z ul. Podzamcze, dwa parkingi dla samochodów osobowych. Place przy budynku i scenie wykonane zostały z dylatowanego betonu cementowego, zaś parkingi – z kostki trawnikowej.

 

A A A
08-04-2022
godz.14:31
 


nadchodzące wydarzenia

piątek, 01.07.2022 r. 3681755 odwiedzin

Zapisz się na newsletter

e-mail       sms    
wypisz się
polecamy