Targowiska, bazary z żywnością – zalecenia Głównego Inspektoratu Sanitarnego w związku z zagrożeniem COVID- 19 (koronawirus)

Obecna sytuacja zobowiązuje branżę spożywczą do jeszcze bardziej skrupulatnego przestrzegania wymagań sanitarnych i higienicznych na każdym etapie łańcucha żywnościowego. Przepisy prawa żywnościowego nakładają na przedsiębiorców wymagania higieniczne, których celem jest zapobieganie zanieczyszczeniu mikrobiologicznemu żywności.  W okresie aktualnego zagrożenia epidemiologicznego, należy zadbać o stosowanie tych wymagań, aby zapobiec nie tylko zakażeniu koronawirusem, ale przede wszystkim również innym zanieczyszczeniom mikrobiologicznym żywności, które narażają zdrowie konsumentów i mogą prowadzić do zatruć pokarmowych.

W poniższym linku znajdują się szczegółowe informacje dotyczące TARGOWISK I BAZARÓW opublikowane na stronie GIS, na których sprzedawana jest żywność – zalecane działania zapobiegające zagrożeniu epidemiologicznemu COVID- 19 (koronawirus).

 https://gis.gov.pl/aktualnosci/targowiska-bazary-na-ktorych-sprzedawana-jest-zywnosc-zalecane-dzialania-zapobiegajace-zagrozeniu-epidemiologicznemu-covid-19-koronawirus/

A A A
27-03-2020
godz.13:01
 


nadchodzące wydarzenia

piątek, 05.06.2020 r. 2860980 odwiedzin

Zapisz się na newsletter

e-mail       sms     wypisz się
polecamy