Sochaczew Sochaczew Sochaczew
Radni od kuchni... na święta

Wielkanoc to obok Bożego Narodzenia najbardziej rodzinne święta, pełne miłości, radości i nadziei. W naszej tradycji ściśle wiążą się z wiosennymi porządkami, duchowym oczyszczeniem, święceniem pokarmów w Wielką Sobotę, ale też z gotowaniem wyszukanych potraw nabierających po okresie postu szczególnego smaku. Okazuje się, że od kuchni nie stronią sochaczewscy radni, którzy bardzo chętnie podzielili się z nami kilkoma wielkanocnymi przepisami. Co ciekawe, każdy ma choć jedno ulubione danie, którym może pochwalić się przed najbliższymi zaproszonymi do świątecznego stołu. Oto kilka sprawdzonych przepisów polecanych przez radnych:

 

JOLANTA GONTA Przewodnicząca Rady Miasta: SERNIK NA KRUCHYM CIEŚCIE

 

SPÓD:

Wymieszać półtorej szklanki mąki zwykłej z dwoma płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia, dodać 8 dag schłodzonej margaryny i posiekać nożem na drobniutkie grudki. Uformować stożek, zrobić w nim zagłębienie do którego wsypać 1/4 szklanki cukru wymieszanego z jednym opakowaniem cukru waniliowego. Dodać półtorej łyżki gęstej kwaśnej śmietany, wbić w to jedno jajko i jedno żółtko. Wszystko wymieszać a następnie zagnieść. Odstawić do lodówki na około pół godziny.

 

SER:

1 kg sera białego (półtłustego) zmielić w maszynce, następnie znowu go zmielić dodając na przemian cukier (1 i 1/3 szklanki cukru wymieszanego z jednym opakowaniem cukru waniliowego) i jedną schłodzoną kostką masła pokrojoną na cząstki. Następnie wymieszać to wszystko mikserem, dodać 8 żółtek i ponownie wymieszać. Po wymieszaniu dodać około ? paczki budyniu waniliowego (bez cukru – porcja na 0,5 l mleka) i łyżeczkę proszku do pieczenia (proszek, aby się lepiej rozprowadził należy najpierw wymieszać na sucho z budyniem) i znowu wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do masy serowej, później dodać zapach waniliowy i ewentualnie rodzynki. Blachę wysmarować masłem i ułożyć na niej rozwałkowane ciasto. Na ciasto wyłożyć masę serową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze około 160 stopni Celsjusza przez godzinę.

 

 

URSZULA PAWLAK: ŚWIĄTECZNA BIAŁA KIEŁBASA

 

Wielkanoc to dla mnie czas nadchodzącej wiosny, wielkich porządków i budzącej się radości życia. W wazonach żonkile i forsycje, a na białej serwecie obok barana z cukru, żółte kurczaki z waty i pisanki,  świąteczne śniadanie i radość z obcowania z najbliższymi.

Z czasów dzieciństwa Wielkanoc kojarzy mi się z pieczeniem pasztetów i bab oraz tarciem chrzanu. Na świątecznym stole u mojej mamy zawsze musiała pojawić się biała kiełbasa, a do niej osobiście przez nią przyrządzony chrzan. Tradycja domu rodzinnego jest dla mnie bardzo ważna, dlatego też, na każde święta przygotowuję białą kiełbasę. Z tarcia chrzanu zrezygnowałam - kupuję w sklepie. Przepis na pieczoną białą kiełbasę:

 

Składniki:

6 łyżek oliwy, 3 kwaśne jabłka, pokrojone w grubą kostkę, garść żurawiny świeżej bądź suszonej, mała czerwona cebula, pokrojona w piórka, 2 łyżki ostrej musztardy, pieprz, 6 surowych białych kiełbasek, 5 gałązek rozmarynu (może być suszony).

Wykonanie:

Dno sporego naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą. W misce mieszamy jabłka, żurawinę, cebulę z musztardą i resztą oliwy. Doprawiamy pieprzem. Układy jabłka z dodatkami na dnie naczynia, posypujemy rozmarynem, a na wierzchu układamy kiełbaski. Można je nakłuć  widelcem, żeby nie pękały podczas pieczenia. Pieczemy około 40 minut. Życzę wszystkim smacznego, a z okazji Świąt Wielkanocnych dużo radości, spokoju i życzliwości świata.

 

 

MARCIN PODSĘDEK: świąteczna sałatka warzywna z kukurydzą

 

Nie będę ukrywać, że jak u większości mężczyzn gros moich obowiązków przedświątecznych nie jest związanych z kulinarną stroną świąt. Jednakże przy kilku potrawach żywo asystuję mojej małżonce Annie. Od wielu już lat przygotowuję sałatkę świąteczną, która jest często chwalona przez żeńską część rodzinny. Mam nadzieję, że nie jest to zwykła kurtuazja.

 

WYKONANIE - Marchewkę, pietruszki oraz jaja ugotować. Ostudzić i obrać. Następnie pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone obrać, pokroić w kosteczkę i odcisnąć z nadmiaru kwasu. Por, jabłko i paprykę podobnie jak resztę pokroić drobniutko. Szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wraz z kukurydzą wymieszać, dodać majonez i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowe!

 

 

KRYSTYNA DYBIEC: Polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami i kaparami

 

Składniki na 4 porcje obiadowe:

- 1 polędwica wieprzowa

- pół słoika suszonych pomidorów z kaparami w oliwie

- 15 dag. pieczarek

- 300 ml śmietany 30%

-sól, pieprz do smaku

 

Sposób przyrządzenia:

Polędwiczki pokroić na ukos w plastry o szer. 2 cm i podsmażyć na oliwie ze słoika. Dodać pokrojone pomidory i kapary. Podsmażyć razem kilka minut. Dodać oddzielnie usmażone wcześniej pokrojone w plastry pieczarki. Wszystko zalać śmietaną i położyć na wolnym ogniu aż do zgęstnienia śmietany. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać z kluskami śląskimi lub grubym makaronem.

 

 

URSZULA KOSSAKOWSKA: Kotlet de volaille

 

Składniki na 4 porcje obiadowe

 

- 2 filety z kurczaka

- 15 dag. żółtego sera

- 30 dag. pieczarek

- cebula

- suszone pomidory

- jajko, bułka tarta,

- pieprz, sól, vegeta

 

Sposób przygotowania:

 

Piersi kurczaka włożyć pomiędzy przeźroczystą folię i roztłuc tłuczkiem na kotlety. Na każdej piersi ułożyć plasterek żółtego sera, uduszone pieczarki z cebulką i suszone pomidory. Zwinąć  roladki, dokładnie podwijając końce. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Piersi smażyć przez 8-10 minut na rozgrzanym głębokim oleju  lub do uzyskania złotej panierki. Wyjąć na ręcznik papierowy. Zaraz podawać.

 

 

Ciasto biszkoptowe z musem truskawkowym

 

Składniki

 

- 2 paczki mrożonych truskawek

- 3 galaretki truskawkowe

- 2 galaretki cytrynowe

- 2 śnieżki ( bita śmietana w proszku)

- biszkopt

 

Biszkopt upieczony według tradycyjnego przepisu przekroić wzdłuż. Mrożone truskawki zmiksować z cukrem. Galaretki truskawkowe (3 szt.) rozpuścić w 1 szklance wody i połączyć z truskawkami. Po stężeniu wylać na połowę biszkopta. Ubić dwie śnieżki z mlekiem według przepisu na opakowaniu. Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 0,5 szklanki wody i dodać do śnieżki. Zmiksować, wylać na mus truskawkowy i przykryć drugą częścią biszkopta. Posypać cukrem pudem i wstawić do lodówki.

 

 

A A A
09-04-2012
godz.10:18
 


Sochaczew
Sochaczew
nadchodzące wydarzenia

niedziela, 06.12.2020 r. 3075257 odwiedzin

Zapisz się na newsletter

e-mail       sms    
wypisz się
polecamy