Tak zmienialiśmy teren wokół zamku

Prace nad zagospodarowaniem terenów nad Bzurą są prowadzone od wielu lat. Poprzedzone zostały szczegółowymi analizami urbanistycznymi i dostępności terenu, ponieważ miejsce jest objęte opieką konserwatora zabytków i dodatkowo stanowi obszar zalewowy, który z mocy prawa jest wykluczony z wszelkiej zabudowy. Przez lata przygotowań do realizacji inwestycji udało się uzyskać zwolnienie z zakazu zabudowy w zakresie uzgodnionym ówcześnie z Regionalnym Zarządem Gospodarki Wodnej jak również uzgodnić formę zabudowy z Wojewódzkim Urzędem Ochrony Zabytków.

Prace związane z umocnieniem wzgórza prowadzone były w latach 2012-2013. Jak wykazały badania, wzgórze było zagrożone osunięciem, co spowodowałoby zniszczenie symbolicznych dla Sochaczewa ruin zamku. Kontrakt wart prawie 4,6 mln zł zrealizowała firma SKANSKA. W jego  ramach zostały również zabezpieczone - w postaci trwałej ruiny - pozostałości murów zamkowych oraz dziedzińca, na koniec cały obiekt udostępniono zwiedzającym.

W następnym roku, czyli 2014, burmistrz zlecił opracowanie projektu technicznego zagospodarowania nadbrzeża Bzury wraz z zabytkowymi ruinami zamku i parkiem podzamcze. Tym razem zakres projektu obejmował przebudowę  ul. Podzamcze, amfiteatru, budowę bulwarów nadrzecznych, plaży miejskiej i renowację terenów zielonych oraz budowę przystani kajakowej wraz z kawiarnią. Projekt wykonała firma Heinle Wischer und Patrner Architekci Sp. z o.o. za nieco ponad 200 tys. zł. Prace projektowe zakończyły się w roku 2015.

Rok później, przed sezonem letnim 2016 roku, wykonano za niemal 300 tys. zł pierwszy element projektu – plażę miejską, która z powodzeniem funkcjonuje do dziś i cieszy się dużą popularnością wśród mieszkańców.

W tym samym czasie ratusz zmuszony został do zabezpieczenia osuwiska zbocza rzeki Bzury, które zagrażało stabilności istniejącego cmentarza. Inwestycję o wartości ponad 4,5 mln zł w całości sfinansowaną ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska, zrealizowała firma STRABAG.

Również w 2016 roku samorząd przystąpił do projektowania renowacji parku im. Fryderyka Chopina zlokalizowanego w bezpośrednim sąsiedztwie terenów nad Bzurą. Park został przebudowany w latach 2018-2019 za kwotę nieco ponad 2,2 mln zł. Większość kosztów pokryto ze środków Unii Europejskiej.

W ub. roku rozpoczęta została również realizacja projektu „Sochaczew od (Nowa)” w ramach którego dotychczas przebudowano ul. Podzamcze, zbudowano bulwary na terenach nadrzecznych. Aktualnie trwają procedury odbiorowe poprzedzające uzyskanie decyzji na użytkowanie terenu. Nadal trwają roboty budowlane związane z budową przystani wraz z kawiarnią i zagospodarowaniem terenu wokół niej. Zakończenie robót zaplanowane jest na jesień br., a oddanie do użytkowania z początkiem roku 2020. Kontrakt realizuje firma Soch-bud.

Ostatni etap prac, opisanych w koncepcji i później w gotowych projektach, to budowa amfiteatru i widowni. Ratusz ogłosił przetarg na ten zakres robót prosząc firmy o złożenie ofert w dwóch wariantach – bez montażu siedzisk z płyt akrylowych oraz z ich montażem. Przeprowadzeniem prac zainteresowały się dwa podmioty: Zab-Bud z Warszawy i miejscowa firma P.P.H.U. Soch-Bud Sp. cywilna Grzeszczak Oktawian, Nowicki Krystian. W obydwu wariantach Soch-bud okazał się tańszy o prawie 700 tysięcy od konkurenta. Wartość robót, przy założeniu, że zamontuje na widowni siedziska, oszacował na 13.877.000, a bez siedzisk na 13.247.000 zł. Miasto ostatecznie postawiło na pełen zakres – widownię wraz z krzesełkami.

6 czerwca 2019 roku burmistrz zawarł z firmą umowę i zlecił jej przeprowadzenie prac.

Pierwszy krok to rozbiórka muszli koncertowej, jej zaplecza oraz istniejącej widowni. Potem budowa zupełnie nowego obiektu. Amfiteatr ma mieć 6 m wysokości, do 12,5 m szerokości, a wraz ze ścieżką spacerową biegnącą po jego dachu aż 141 m długości. Do dyspozycji artystów oddana zostanie scena o powierzchni ok. 360 m2, dwie garderoby po 25 m2 każda, sanitariaty. Nie zabraknie pomieszczeń technicznych i magazynów dla obsługi. Projektanci zadbali o podesty dla wózków, szersze drzwi, odpowiednie wyposażenie toalet, by cały obiekt stał się dostępny dla niepełnosprawnych. Do amfiteatru dojdziemy ulicą Podzamcze lub przez plac od strony ul. Traugutta. Na widowni znajdzie się prawie 900 miejsc siedzących zorganizowanych w osiem rzędów, podzielonych na pięć sektorów.

Ostateczny termin zakończenia prac to 30.09.2020 r.

 

A A A
10-06-2019
godz.08:53
 


nadchodzące wydarzenia

niedziela, 22.09.2019 r. 2596095 odwiedzin

Zapisz się na newsletter

e-mail       sms     wypisz się
polecamy