Piekarnia Gzik znowu z Laurem

To już czwarty z kolei produkt nagrodzony Laurem Marszałka. W tym roku Piekarnia Gzik uzyskała go za sernik bio. Dodatkowo zakład Violetty Gzik-Janiak znalazł się w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Uroczystość z tym związana odbyła się 10 września.

W poprzednich latach w konkursie marszałka województwa mazowieckiego firma otrzymała nagrody za chleb "Podzamcze", chleb żytni z siemieniem i słonecznikiem oraz pączki bio. W tym roku uznanie zyskał sernik bio.
Kapituła tegorocznej, jedenastej, edycji konkursu tak uzasadniła swój wybór: sernik bio to delikatne, puszyste ciasto o kremowej konsystencji i jedwabistym smaku. Jest produktem ekologicznym, tradycyjnym i w 100 procentach naturalnym. Surowce do jego produkcji pochodzą od sprawdzonych dostawców, stosujących się do zasad ekologii. Sernik powstaje na bazie rodzinnej receptury, a tradycja jego wypiekania sięga 50 lat.
- Nasza piekarnia od 15 lat zajmuje się produkcją ekologiczną. Oznacza to, że każdy składnik użyty do wyrobów oznaczonych jako "bio", ma specjalny certyfikat świadczący o tym, że jego produkcja odbywała się w warunkach ekologicznych. Współpracujemy tylko ze sprawdzonymi dostawcami, co sprawia, że nasze pieczywo i ciasta są chętnie kupowane przez mieszkańców - mówi Violetta Gzik-Janiak.

Piekarnia Gzik cieszy się renomą w całej Polsce. Jej właścicielka potwierdza, że marka Gzik jest rozpoznawalna w Warszawie, Krakowie czy Łodzi. Także dzięki temu, że pracownicy zakładu uczestniczą w ogólnopolskich targach, szkoleniach, branżowych imprezach. Violetta Gzik-Janiak wystawiała swoje pieczywo m.in. w Norymberdze na Światowych Targach Ekologicznych "Biofach".

Z kolei Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego, do której dołączyła Piekarnia Gzik, to przedsięwzięcie, które ma na celu promowanie regionalnej żywności opartej na lokalnych surowcach. Zrzesza ona producentów, przetwórców oraz dystrybutorów żywności z dwudziestu pięciu regionów europejskich, w tym z Mazowsza. Członkowie sieci dbają o to, aby mieszkańcom i turystom zaoferować wyjątkową, charakterystyczną dla danego regionu żywność.
Piekarnia Gzik od lat celuje w popularyzacji tradycyjnych wypieków, rozwija swoją działalność, jest też darczyńcą dla wielu instytucji i organizacji. Gratulujemy firmie kolejnego sukcesu, a mieszkańcom polecamy produkty, które od kilkudziesięciu lat doskonali rodzinna Piekarnia Gzik.

A o tym, że sukces nie przyszedł łatwo, świadczy fakt, że, jak podaje biuro prasowe marszałka województwa, w tegorocznej edycji Lauru rywalizowały 144 produkty, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych. Laur Marszałka otrzymało 16, a 12 wyróżniono. Wśród nich uznanie zyskały m.in.: Pstrąg po jabłonowsku, olej makowy, powidła słubickie, miód wierzbowo-mniszkowy czy nalewka długowieczności.


Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane.

A A A
25-09-2018
godz.11:28
 


nadchodzące wydarzenia

niedziela, 09.12.2018 r. 2260207 odwiedzin

Zapisz się na newsletter

e-mail       sms     wypisz się
polecamy